wz

AUGUSTA Karel




AUGUSTA Karel - herec, nar.20. 06. 1931 Praha,zemř. 30.05.1998 Praha.
Herec Karel Augusta se narodil 20. 6. 1935 v Praze. Jeho otec pracoval jako strojvedoucí, malý Karel zažil výchovu, jež znají všichni jeho generace, kteří vyrůstali v období 2. světové války. Měl rád cirkus, s ním samozřejmě klauny, což byla úplně první průprava na jeho cestě stát se hercem - komikem. Po základní škole nastoupil na obchodní akademii, ale toto studium ho příliš nebavilo. Dále se už věnoval zaměřením, která mu byla bližší. Přihlásil se na DAMU a na konzervatoř (dovednost hry na hudební nástroje využil i v divadle, kdy mohl hudební pasáže sám odehrát). Na divadelních prknech se poprvé objevil v Uherském Hradišti, později působil v kabaretu „Studio 10“ v Brně. První velký úspěch sklidil v pražském divadle Na zábradlí, kde se setkal s režisérem Evaldem Schormem. V divadle a později i ve filmu dostával spíše menší role, přesto se stal jedním z nejoblíbenějších komiků. Na filmovém plátně se poprvé objevil ve snímku VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI (1968), když pracoval ve filmovém studiu Barrandov. Tento film byl však řadu let v trezoru, protože podával svědectví o dění po roce 1948 v Československu. I když tíhnul více k divadlu, ztvárnil více než šedesát filmových rolí. Ve filmu JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE (1974) si zahrál malou roli mechanika, ve VRCHNÍ, PRCHNI (1980) Ludvu, který se jde podívat na „houslistu“ Dalibora Vránu, v PÁNI A KLUCI (1975) strýce Václava, v PŘÍŠTĚ BUDEME CHYTŘEJŠÍ, STAROUŠKU (1982) zápornou roli Vasátka. Objevil se také ve filmech Juraje Herze MORGIANA (1972) v roli dr. Meyera a HOLKA NA ZABITÍ (1975) v roli kuchaře Muraška (toto povolání musel nějaký čas vykonávat i v soukromém životě). Divákům se dostal do podvědomí také díky známé roli Kadlece ve filmu KAMARÁD DO DEŠTĚ (1988). Z prvního manželství má dva syny Karla a Jiřího. Zemřel ve věku nedožitých tři a šedesáti let po těžké nemoci, na které se velkou mírou podepsal alkohol.

Filmografie

Plunkett & Macleane (1999) (UK) .... kat
Život na zámku (1996) (TV seriál) .... školník
Malostranské humoresky (1995) .... role neurčena
Růženo! (1995) (FAMU) .... otec Růženy
Andělské oči (1994) .... velebný pán
Divoké pivo (1993) .... úředník Beránek
Zkouška paměti (1993) .... saniťák
Kamarád do deště II. - Příběh z Brooklynu (1992) .... Kadlec
Proces (1992) (UK) .... kat
Muž, který neměl důvěru (1991) (TV)
Osudné dveře (1991) (TV)
Silnější než já (1990) .... role neurčena
1989-1980: Poklad rytíře Miloty (1989) .... Šebesta
Smrt v kruhu (1989) (TV)
Čekání na Patrika (1988) .... Šamánek
Kamarád do deště (1988) .... Kadlec
Narozeniny režiséra Z.K. (1987) .... Tonda
Přátelé bermudského trojúhelníku (1987) .... 3. Linka do Prahy - herec
Zlá krev (1986) (TV seriál)
Bylo nás šest (1986) (TV seriál) .... Ivanův otec
Hele, on letí! (1984) .... kuchař
My všichni školou povinní (1984) (TV seriál) .... Karel Hrdina
...a zase ta Lucie (1984) .... Šmíd
Slovácko sa nesúdí II. (1984) (TV seriál)
Levé křídlo (1983) .... Červínek
Modré z nebe (1983) .... rakvář
Vítr v kapse (1983) .... Mádr
Svatební cesta do Jiljí (1983) (TV)
Srdečný pozdrav ze zeměkoule (1982) .... ředitel ústavu
Smrt talentovaného ševce (1982) .... dr. Medek
Příště budeme chytřejší, staroušku! (1982) .... Vašátko
Jak svět přichází o básníky (1982) .... otec Borůvky
Zelená vlna (1982) .... taxikář
Monstrum z galaxie Arkana (1981) .... Stelin otec
Pytláci (1981) .... Jeřábek
Buldoci a třešně (1981) .... barman
Krakonoš a lyžníci (1981) .... hostinský
Vrchní, prchni! (1981) .... bratranec Ludva
Evžen mezi námi (1980) .... popelář
Blázni, vodníci a podvodníci (1980) .... Drozd
Něco je ve vzduchu (1980) .... otec
Půl domu bez ženicha (1980) .... Čížek
Romaneto (1980) .... vrchní žalářník
V hlavní roli Oldřich Nový (1980) .... inspicient
Útěky domů (1980) .... průvodčí
1979-1970: Hodinářova svatební cesta korálovým mořem (1979) .... 3. Herec
Tím pádem (1979) .... Volf
Causa králík (1979) .... Vrána
Božská Ema (1979) .... berní úředník
Na pytlácké stezce (1979) .... Ungeler
Tvář za sklem (1979) .... Riška
Kam nikdo nesmí (1979) .... role neurčena
Panna a netvor (1979) .... nápadník
Od zítřka nečaruji (1978) .... hostinský
Princ a Večernice (1978) .... role neurčena
Já už budu hodný, dědečku! (1978) .... role neurčena
Vražedné pochybnosti (1978) .... zahradník
Tajemství Ocelového města (1978) .... role neurčena
Já to tedy beru, šéfe! (1978) .... Niederle
Plácek (1978) (TV)
Jak se točí Rozmarýny (1977) .... řidič náklaďáku
Řeknem si to příští léto (1977) .... Matouš
Sázka na třináctku (1977) .... Bína
Oddechový čas (1977) .... Hurych
Proč nevěřit na zázraky (1977) .... role neurčena
Zlaté rybky (1977) .... Vaněček
Podivný výlet (1977) .... houbař
Hop - a je tu lidoop (1977) .... ředitel továrny
Hodina pravdy (1977) .... listonoš
Talíře nad Velkým Malíkovem (1977) .... řidič Jožo
Parta hic (1976) .... Vokoun
Noc klavíristy (1976) .... "Bidetka"
Smrt na černo (1976) .... řidič náklaďáku
Konečně si rozumíme (1976) .... otec
Případ mrtvých spolužáků (1976) .... Pergl
Dobrý den, město (1976) .... Michálek
Bouřlivé víno (1976) .... hostinský
Mys dobré naděje (1975) .... domobranec
Holka na zabití (1975) .... Muraško
Páni kluci (1975) .... strýc Václav
Pomerančový kluk (1975) .... Franta
Hřiště (1975) .... zákazník
Dvojí svět hotelu Pacifik (1975) .... číšník
Na konci světa (1975) .... Daněk
Romance za korunu (1975) .... muž v herně
Dva muži hlásí příchod (1975) .... Mrázek
Tobě hrana zvonit nebude (1975) .... člověk v davu
Zbraně pro Prahu (1974) .... Tonda
Holky z porcelánu (1974) .... požárník
Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974) .... prodavač v bufetu
Noc oranžových ohňů (1974) .... úředník Metrostavu
V každém pokoji žena (1974) .... automechanik
Televize v Bublicích aneb Bublice v televizi (1974) .... Paukert
Kvočny a Král (1974) .... řidič
Adam a Otka (1973) .... řidič čistícího vozu
Zlá noc (1973) .... Pomezný
Maturita za školou (1973) .... 3. Bíbr Grizzly - topič
Akce Bororo (1972) .... ing. Šebestík
Dvě věci pro život (1972) .... Burda
Morgiana (1972) .... dr. Mayer
Ukradená bitva (1972) .... Glasenapp
Zlatá svatba (1972) .... Podešva
O Sněhurce (1972) .... truhlář
Dívka na koštěti (1971) .... biskup
My tři a pes z Pětipes (1971) .... Ludvík
Slaměný klobouk (1971) .... příbuzný
Černý vlk (1971) .... kuchař
Princ Bajaja (1971) .... kytarista
Petrolejové lampy (1971) .... lékař
Psi a lidé (1971) .... číšník
Šance (1971) .... manžel
Kateřina a její děti (1970) (FAMU) .... Jan Brda "Marmeláda"
Čtyři vraždy stačí, drahoušku! (1970) .... Freddy
Tvář pod maskou (1970) .... rybář
1969-1960: 322 (1969) .... člen SNB Panenství a kriminál (1969) .... obhájce
Všichni dobří rodáci (1968) .... Joža Trňa
Valčík pro milión (1960) .... cvičenec
1959-1950: Váhavý střelec (1956) .... vojín


čerpáno z : www.kdojekdo.cz,www.cfn.cz + dalších informací