wz

MUNZAR Luděk




MUNZAR Luděk - herec, spisovatel, režisér nar.20. 03. 1933 Nový Etynk/Nová Včelnice/,.

Manžel herečky Jany Hlaváčové, otec herečky Barbory Munzarové. Dětství prožil Luděk Munzar ve Smiřicích u Hradce Králové, proto se vracel spíše do Východních než do Jižních Čech. Vystudoval Vyšší hospodářskou školu v Hradci Králové a chtěl být vojenským letcem, kterým se k lítosti jeho otce nestal, protože druhou jeho velkou láskou bylo divadlo, které začal hrát za studií v mládežnickém souboru Mladá scéna v Hradci Králové. V letech 1952-56 studoval herectví na DAMU u profesora Vejražky. Po sezóně v Mladé Boleslavi (1956-57) byl angažován do činohry Národního divadla. Byl nazýván "hercem básníků", zejména Františka Hrubína, se kterým kamarádil - Jirka (Srpnová neděle), Mirek (Křišťálová noc). S lidským i uměleckým dozráváním se jeho postavy stávaly psychicky komplikovanější jako Leone Glembay (Krleža: Páni Glembayové) a dokonce zvrácené a zločinné jako Arturo Ui (Bertold Brecht. Zadržitelný vzestup Artura Uie). Z dalších rolí je třeba jmenovat Merkucio (William Shakespeare: Romeo a Julie), Fram Rice (John Osborn: Komik), Jarl Skule (Henrik Ibsen: Nápadníci trůnu), Švanda (J.K.Tyl: Strakonický dudák), Bláha (Ladislav Stroupežnický: Naši furianti). V roce 1989 režíroval v Národním divadle hru Jamese Goldmana Lev v zimě, kde si zahrál hlavní roli Jindřicha II. V roce 1990 Luděk Munzar spolu se svou ženou Janou Hlaváčovou opustili Národní divadlo, protože jejich představy o smyslu, poslání a hlavně práci na naší první scéně byly jiné, než nového vedení a začali jezdit s pořadem "S vůní šminek a benzínu" po českých městech, se kterým měli více než 350 vystoupení. Luděk Munzar pak krátký čas podnikal v automobilových službách. Třebaže jako podnikatel neuspěl, do divadla se, k velké škodě diváků, jako herec již nevrátil. V Divadle Na Vinohradech ještě režíroval v roce 2001 hru Christophera Frye Dáma není k pálení a v roce 2004 hru Smíšené pocity - viz článek iŽurnál. Luděk Munzar napsal knihu "...když jsem to slíbil" o slibu daném tatínkovi, že bude pilotem, která vyšla v roce 1998 v nakladatelství HAK.

Filmografie
Hraběnky (2007) (TV seriál) (natáčí se)
Náves (2006) (TV seriál) .... Robert Hrčka
Místo v životě (2006) (TV seriál) .... Kadlec starší
I ve smrti sami (2004) (TV) .... rada Fromm
Takový slušný člověk (2002) (TV)
Četnické humoresky (2000) (TV seriál)
1999-1990: Deník těhotné doby (1998) (FAMU) .... role neurčena
Na lavici obžalovaných justice (1998) (TV seriál) .... Petr Bareš - 1,3,6,7,10,11,
Noc rozhodnutí (1993) (TV)
Pilát Pontský, onoho dne (1991) (TV)
1989-1980: Lev s bílou hřívou (1986) .... Leoš Janáček
Kdo se bojí, utíká (1986) .... Trabach
Zlá krev (1986) (TV seriál)
S čerty nejsou žerty (1985) .... vypravěč
Pod nohama nebe (1983) .... Lošťák
Třetí princ (1982) .... král
Poslední propadne peklu (1982) .... Vaněk
Ta chvíle, ten okamžik (1981) .... Baumann
Něco je ve vzduchu (1980) .... Bartoníček
Temné slunce (1980) .... Tomeš
Jak napálit advokáta (1980) .... Kopera
1979-1970: Čas pracuje pro vraha (1979) .... Remeš
Silnější než strach (1978) .... 3. Kandidát - Vácha
Zrcadlení (1977) .... Rott
Pasiáns (1977) .... Dušanův otec
Dům Na poříčí (1976) .... Uher
Paleta lásky (1976) .... Karel Purkyně
Terezu bych kvůli žádné holce neopustil (1976) .... Tesař
Zrcadlo pro Kristýnu (1975) .... Lopata
Anna, sestra Jany (1975) .... otec
Na konci světa (1975) .... Jezbera
Škaredá dedina (1975) .... Tunin
Sedmého dne večer (1974) .... kpt. Šrámek
Slečna Golem (1972) .... člen správní rady
Julián Odpadlík (1970) (TV) .... Ammiánus
1969-1960: Žert (1968) .... Pavel Zemánek
Královský omyl (1968) .... Bonaventura
Jarní vody (1968) .... Klüber
Objížďka (1968) .... Burda
Waterloo (1967) (TV) .... Fleury d'Chaboulon
Sedmero krkavců (1967) (TV) .... princ
Nahá pastýřka (1966) .... Zounar
Kočár do Vídně (1966) .... raněný voják
Pět miliónů svědků (1965) .... dramaturg Vorlíček
Atentát (1964) .... nadporučík Sedlák
První den mého syna (1964) .... Ancek
Horoucí srdce (1962) .... Václav Bendl
Reportáž psaná na oprátce (1961) .... Mirek
Labyrint srdce (1961) .... Stach
Kde řeky mají slunce (1961) .... Borek
Pouta (1961) .... MVDr. Němeček
Pochodně (1960) .... Smolík ml.
Srpnová neděle (1960) .... Jirka
1959-1950: Letiště nepřijímá (1959) .... Přemek
Pět z milionu (1959) .... Karel Hodek
Občan Brych (1958) .... dělník-hlídka
Dnes naposled (1958) .... snoubenec Jiřiny
Morálka paní Dulské (1958) .... voják Jašek
Noční návštěva (1958) (FAMU) (krátký) .... Slávčin manžel
Ročník 21 (1957) .... Honzík
Dědeček automobil (1956) .... František Projsa
Dalibor (1956) .... panoš
dabing: Fany (1995) .... MUDr. Malík
1989-1980: Poslední císař (1987) (CC-IT) .... Reginald Johnston
Boris Godunov (1986) .... Boris Godunov
1979-1970: Ježíš (1979) (USA) .... Ježíš
Větrné moře (1973) .... Petrov
Hráč (1972) .... Alexej Ivanovič
mluví: Planeta pokladů (2002) (USA) .... vypravěč
1999-1990: Hanele (1998) .... hlas
1989-1980: MÁG (1987) .... recituje verše
1979-1970: Čarodějův učeň (1977) .... vypravěč
Akce v Istanbulu (1975) .... Johna C. Howarda
Hry lásky šálivé (1971) .... komentář
1969-1960: Stud (1967) .... recituje báseň Vedro Roberta Roždestvenského
Mykoin PH 510 (1963) .... komentář


čerpáno z : www.kdojekdo.cz,www.cfn.cz + dalších informací